Danmarkshistoriens største havvindsudbud skulle have cementeret både Danmarks ambitioner og indfrielsen af 70%-målsætningen, men er i stedet endt i fiasko uden bud. Det bør give anledning til alvorlig eftertanke hos politikerne, mener Brintbranchen, som opfordrer til, at staten nu skal garantere tilblivelsen af en dansk brintinfrastruktur. Samtidig advarer brancheorganisationen mod at gribe til statsstøtte til havvind som løsning på problemerne.

Det er et gigantisk tilbageslag for den grønne omstilling, at der ikke er kommet nogen bud i det netop afsluttede havvindsudbud, og Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, peger på de stramme vilkår og den betydelige usikkerhed omkring en dansk brintinfrastruktur som en helt afgørende grund til udbudsfiaskoen:

”Det er en sort dag for det grønne Danmark. Som minimum betyder denne fejlslagne udbudsrunde en forsinkelse af etableringen af nye havvindmølleparker. Endnu værre er det, at de store ambitioner om Nordsøen som Europas grønne kraftcenter nu er punkterede. Naturligvis skal udbuddet nu gå om, men hvis staten i den proces ikke garanterer etableringen af brintinfrastruktur, risikerer vi at ende det samme sted igen,” udtaler Tejs Laustsen Jensen, og forklarer, hvorfor havvind og brintproduktion hænger uløseligt sammen:

”Der er et meget tæt forhold mellem havvind og brint. Businesscasen for havvind – og i særdeleshed for overplanting – bliver kun tilstrækkeligt attraktiv med mulighed for storskala brintproduktion. Men brintproduktion i den størrelsesorden kræver infrastruktur, og usikkerheden om brintinfrastrukturen har simpelthen gjort investeringen for usikker for havvindsudviklerne” siger Tejs Laustsen Jensen, og kommer med en klar opfordring til Christiansborg:

”Nu er opgaven for politikerne at få løsnet den her gordiske knude, og det kan kun lade sig gøre, hvis man fra statens side anerkender alvorligheden af manglende ny havvind og brintproduktion. Derfor skal staten nu garantere, at der bliver etableret brintinfrastruktur, så der er sikkerhed for projektudviklerne, og staten bør tillige yde anlægsstøtte som man bl.a. gør i Nederlandene. Det betyder dermed også at bookingkravet for brintindustrien helt skal fjernes,” siger Tejs Laustsen Jensen, der advarer mod, at Christiansborg tyr til statsstøtte til havvind som løsningen:

Statsstøtte til havvind vil være dødsstødet for brinteventyret

”Statsstøtte er et vigtigt og helt nødvendigt værktøj i den grønne udvikling. Men støtte direkte til havvind vil ikke være det rigtige svar: Hvis man fra politisk side vælger at svare på dagens fiasko ved yde statsstøtte til havvind nu, så dræber man de facto alle muligheder for et grønt brinteventyr i Danmark, og for en god udnyttelse af den grønne strøm. Vores allerstørste fordel i det europæiske og globale brintkapløb er, at Danmark kan producere grøn brint, der kan klassificeres som RFNBO i EU-regi (renewable fuel of non-biological origin). Men EU-reglerne er klare: Hvis der ydes statsstøtte til den havvind, der skal bruges til at producere brinten, så mister vi RFNBO-stemplet, og den danske brint kan således ikke bruges til at leve op til de grønne EU-ambitioner for bl.a. industri og transport, og businesscasen er dermed ødelagt,” siger Tejs Laustsen Jensen, og afslutter med en opfordring til at sætte fart på etableringen af brintinfrastrukturen:

”Det bedste man kan gøre for den danske havvindsudbygning, er at sætte fart på etableringen af brintbackbone’et. Det er en helt afgørende forudsætning, hvis vi hurtigt skal have vendt dagens fiasko til succes”.

Spørgsmål eller kommentarer?

Tejs Laustsen Jensen
Direktør
tlj@brintbranchen.dk

tlf. 26 23 94 43

Tejs Laustsen Jensen