ClusterNortH2-projektet, som Brintbranchens medlemmer Evida, GreenLab, Eurowind og Gas Storage Denmark er en del af, har udgivet en ny rapport. Projektet har undersøgt hvilke gevinster, der kan være forbundet til rørført brintinfrastruktur og lager, og de første resultater er nu klar. De peger på, at det er teknisk muligt og vil koste 1,3-2 kr. at transportere et kg brint i en 170 km sammenhængende brintinfrastruktur i det midt- og nordjyske. Mere konkret er det blevet undersøgt, hvordan brintproduktion fra området omkring Mariager Fjord og Greenlab Skive kan forbindes med et brintlager omkring Lille Torup samt et brintforbrug i Greenlab Skive og Aalborg. 

Brintinfrastrukturen vil både gavne virksomheder, der ejer og driver VE-parker, såvel som PtX-aktører, der har egenproduktion og forbrug af brint. Når der er VE-strøm til rådighed, og elpriserne er lave, så vil det være muligt at omdirigere strømmen fra vindmøller og solceller til et elektrolyseanlæg i stedet for til elnettet. Samtidig kan elektrolyseanlægget aflaste elnettet ved at bruge strøm fra elnettet, når elsystemet har brug for det. For PtX-aktørerne mindsker det behovet for at matche og balancere egen produktion med forbrug.

”Vi har de seneste otte år håndteret de decentrale energikilder, som biogasanlæg er. Og vi forventer at se den samme decentrale udvikling inden for fremtidens grønne gasser, hvor fx brintklynger og CO2-klynger vil spire frem rundt omkring i landet med et forventet behov for transport imellem disse. Vi bygger derfor videre på vores viden og erfaring fra biogas, når vi kigger på transport af brint. Og vi er glade for at dele denne viden via samarbejdet i ClusterNortH2 og noterer os, at projektets første analyse peger på, at rørført brintinfrastruktur kan være attraktivt for fremtidens PtX-aktører i Danmark,” siger strategi- og udviklingsdirektør Peter Kristensen, Evida.

Læs mere om ClusterNortH2 og rørført brinttransport hos Evida her.