I sin rapport ”Danmarks klimamål i 2035” konstaterer Klimarådet, at vejen til et ambitiøst klimamål på 90 procent reduktion af drivhusgasudledning i 2035 kan begrænse mulighederne for at producere grønne, brintbaserede brændstoffer. Det behøver ikke at være tilfældet, mener Brintbranchen – men det kræver, at vi tager ansvar for vores grænseoverskridende udledninger.
Klimarådet introducerer i sin rapport ”Danmarks klimamål i 2035” forskellige målsætninger til CO2-reduktioner i 2035 og vejen dertil. Med den nuværende klimapolitik er vi på kurs til at opnå 78 procent reduktion i drivhusgasudledning i 2035. Klimarådet præsenterer også et scenarie på 90 procent reduktion, hvor blandt andet emissioner i transportsektoren skal nedbringes.
Her advarer Klimarådet om, at et højt mål kan begrænse mulighederne for at producere grønne brændstoffer, fordi vejen til opfyldelsen af et højt mål ofte vil medføre lagring af CO2 i jorden (CCS). Det mener Brintbranchen ikke behøver at være tilfældet, hvis vi prioriterer tiltag, der ikke udelukkende fokuserer på lagring af CO2.
Tag ansvar for de grænseoverskridende udledninger
Brintbranchen mener, at det i denne sammenhæng er oplagt at lægge kræfter i at decarbonisere transportsektoren, hvor vi kan anvende den biogene CO2 til at lave grønne brændstoffer til bl.a. fly og skibe. En omlægning af transportsektoren fra fossil til grøn vil, i modsætning til CCS, være en vedvarende omstilling, der, udover direkte klimagevinster, også har en stribe andre fordele, mener Brintbranchen. Det kræver dog, at vi, som Klimarådet også selv argumenterer for, begynder at tage ansvar for vores grænseoverskridende udledninger:
”Det hører med som grønt foregangsland, at man tager ansvar for alle sine udledninger, ikke kun dem, der bliver produceret indenfor ens landegrænser. Lige nu er de internationale udledninger fra transportsektoren herreløse, men det gør dem ikke mindre skadelige. Vejen til klimaneutralitet kommer uanset hvad til at indebære, at vi takler emissioner fra transportsektoren. Derfor bør vi allerede nu investere i bl.a. PtX-løsninger, som kan bidrage til at nedbringe emissioner i transportsektoren,” siger Adriana Guerenabarrena, chef for regulering og analyse i Brintbranchen.
”Udover de oplagte klimagevinster vil produktion af grønne brændstoffer også understøtte overgangen til et 100 procent VE-baseret energisystem, da PtX-anlæg vil være med til at balancere elnettet. Vi kan også se frem til nye, grønne, danske jobs i både energi- og transportsektoren,” slutter Adriana Guerenabarrena.
Derfor opfordrer Brintbranchen beslutningstagere til at tænke ambitiøst og grænseoverskridende, når vi sætter kurs mod klimaneutralitet.
Spørgsmål eller kommentarer?
Adriana Guerenabarrena
Chef for regulering og analyse
ag@brintbranchen.dk
tlf. 31 15 57 24