Ørsted har i dag taget det første spadestik til FlagshipONE, et stort e-metanolprojekt, i Örnsköldsvik i Sverige. Projektet vil producere 50.000 ton e-metanol om året fra 2025.

FlagshipONE er udviklet af det svenske e-brændstofselskab Liquid Wind og vil blive placeret ved siden af Övik Energis kraftvarmeværk Hörneborgsverket. Projektet har fået støtte fra Klimatklivet med 151 millioner svenske kroner.

Talerne ved arrangementet var blandt andre Anna Dahlberg, statssekretær for Sveriges statsminister; Anders Nordstrøm, COO for Ørsted P2X; Claes Fredriksson, CEO for Liquid Wind; og Kristina Säfsten, CEO for Övik Energi.

Arrangementet fremhævede behovet for at afkarbonisere den globale søtransport og potentialet for Sverige til at blive et nøglemarked for e-metanolproduktion. Sverige har rig mulighed for at udvikle vedvarende energi og har en verdensførende skovindustri til at levere det biogene kulstof til e-metanol.

FlagshipONE er det første e-metanolprojekt i Ørsteds grønne brændstofpipeline; selskabet udvikler også ‘Project Star’ i USA og ‘Green Fuels for Denmark’ i København.

FlagshipONE vil producere e-metanol ved hjælp af vedvarende elektricitet og biogent kuldioxid fanget fra Hörneborgsverket. Overskudsvarme fra e-metanolproduktionen vil blive leveret tilbage til Övik Energi og integreret i deres fjernvarmeforsyning.

E-metanol er et grønt maritimt brændstof, som er populær blandt skibsfarten. Der er over 110 e-metanolskibe bestilt eller i drift, og ny regulering som Fuel EU Maritime øger efterspørgslen efter grønne maritime brændstoffer.

Du kan læse mere hos Ørsted.