Brintbranchen: EU-mekanisme skal kompensere danske brintproducenter

Brintbranchen har opfordret en stribe danske ministre, primært klima- energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, til at gøre brug af en EU-mekanisme, Indirect Cost Compensation (ICC), som gør det muligt for den danske stat at kompensere bl.a. danske brintproducenter for indirekte emissionsomkostninger.

Vores henvendelse førte til en artikel i Børsen Bæredygtig (Brintsel­skaber i opråb: Går glip af tilskud for milliarder), hvor klimaministerens citater vakte bekymring hos Brintbranchen. Desværre kan man nemlig få indtryk af, at regeringen fejlagtigt tror, at ICC-mekanismen er skabt for at fremme fossil brintproduktion, når man læser regeringens svar på vores opfordring i artiklen.

Bjørnetjeneste

Og det er bekymrende, mener Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen:

“Det handler ikke om grønt ift. fossilt, men om lige konkurrencevilkår for produktionen af grøn brint. Og det er en ordning som Danmark i modsætning Tyskland, Nederlandene og 12 andre EU-lande ikke bruger, og det svækker grønne danske brintproducenters konkurrenceevne,” siger han i et opslag på LinkedIn, og fortsætter:

“Vi gør i Danmark os selv en kæmpe bjørnetjeneste (i ordets oprindelige betydning!), når vi med åbne øjne accepterer dårligere rammevilkår for produktionen af grøn brint end i vores nabolande. Så derfor arbejder vi nu videre med at forklare og overbevise regeringen om det uhensigtsmæssige og urimelige i den nuværende situation”

Hvad er ICC?

EU’s Indirect Cost Compensation (ICC)-mekanisme har til formål at fjerne utilsigtede barrierer, som EU-ETS kan have for den grønne omstilling (ikke mindst indirekte emissionsomkostninger ved elektrificering).

Lige nu skal brintproducenter indirekte betale emissionsomkostninger via elprisen, når de producerer brint. Men i elektrolyseprocesser bliver der ikke udledt CO2, og derfor er det rimeligt at kompensere for disse omkostninger. Men det kræver dog, at staten bruger ICC-mekanismen.

Der er allerede 14 andre EU-lande, der gør brug af mekanismen, og så længe vi ikke melder os ind i denne gruppe, accepterer vi, at den danske brintindustri har dårligere rammevilkår, end vores europæiske konkurrenter.

 

Næste skridt

Brintbranchen har atter henvendt sig til klimaministeren i et nyt brev, hvor vi uddyber ICC som værktøj, så regeringen kan vurdere vores opråb på et faktuelt rigtigt grundlag.