Regeringen har i dag præsenteret sin 2030-plan ”Danmark rustet til fremtiden”, der bl.a. forholder sig til et ændret globalt konkurrencelandskab. Det får ros fra Brintbranchen, der dog samtidig er bekymret over, at regeringen ikke umiddelbart anerkender at de grønne danske virksomheder allerede oplever en international konkurrencesituation, hvor statsstøtte pt. er et uomgængeligt værktøj, for at skabe fair og lige grønne konkurrenceforhold.  

Brintbranchen er glad for, at regeringen nu melder ud, at den vil arbejde for at styrke EU’s grønne industris konkurrenceevne, blandt andet gennem forbedrede rammevilkår og mere effektiv anvendelse af EU-midler.  

”Verden omkring os har ændret sig, og behovet for en aktiv, grøn industripolitik kommer i kølvandet på både den russiske invasion af Ukraine og den deraf følgende energi- og forsyningskrise, og et massivt forandret geopolitisk miljø, hvor Kinas forsøg på dominans af strategiske sektorer nu rækker ind på det grønne område. Brintbranchen har længe været fortaler for, at Danmark får en stærk industripolitik for at imødegå de globale udfordringer. En aktiv grøn industripolitik er en forudsætning for, at vi kan lykkes med missionen om at få Danmark i spidsen af den europæiske brintindustri,” siger Brintbranchen direktør, Tejs Laustsen Jensen, i en første reaktion på regeringens 2030-plan. 

Det er ligeledes positivt, at regeringen også vil udarbejde en globaliseringsstrategi, der skal være med til at give dansk erhvervsliv de bedst mulige betingelser for at imødegå udfordringerne, og gribe mulighederne i forbindelse med den teknologiske udvikling, den grønne omstilling og EU’s aktive industripolitik skaber. Det er et vigtigt redskab for at holde ejerskab over de kritiske forsyningskæder og teknologierne bag. 

Brintbranchen anerkender også regeringen for yderligere investeringer i den grønne omstilling, men påpeger, at der også er et meget stort investeringsbehov. Samtidig er Brintbranchen mindre begejstret over, at 2030-planen ikke umiddelbare lægger op til, at Danmark selv vil udnytte EU’s lempede statsstøtteregler.  

”Målet med statsstøtte er, at vi giver den danske og europæiske grønne industri, herunder ikke mindst i forhold til brint, et afgørende skub mod at være konkurrencedygtig. Det er vigtigt, at vi giver den støtte der skal til, for at de danske og europæiske brintindustrier kan klare sig i det international kapløb om ejerskab af brintteknologi og produktion, hvor lande som Kina og USA giver massive mængder statsstøtte, som ikke ophører om to år. Det er derfor uklogt at sætte en slutdato for lempelser allerede nu, for det er strategiske teknologier, som er afgørende for både Danmark og Europas energiuafhængighed og strategiske autonomi.”