Den 1. maj blev der skrevet historie i Herning, da det første spadestik til Topsoes nye fabrik blev taget. Fabrikken skal fremstille elektrolyseanlæg til produktion af grøn brint, som er en ren og bæredygtig energikilde, der kan bidrage til at løse klimakrisen.

Topsoes fabrik i Herning bliver den første i verden, der skal fremstille elektrolyseanlæg i industriel skala. Elektrolyseanlæggene er baseret på SOEC-teknologi (solid oxide electrolysis cell), som er en avanceret form for elektrolyse, der udnytter varme og strøm til at omdanne vand til brint og ilt.

Fabrikken vil have en årlig kapacitet på 500 MW – nok til at producere 125.000 ton brint. Det svarer til at forsyne omkring 250.000 brintbiler med brændstof. Fabrikkens første kunde bliver First Ammonia, som skal bruge Topsoes elektrolyseanlæg til at producere grøn ammoniak i USA.

Spadestiksceremonien blev overværet af blandt andre klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (Moderaterne), borgmester i Herning Dorte West (Venstre) og direktør for First Ammonia Joel Moser.

Grøn brint er brint, der produceres ved hjælp af vedvarende energi, som f.eks. vind eller sol. Brint kan bruges som brændstof i transportsektoren, som råstof i industrien eller som energilager i elnettet. Grøn brint kan dermed hjælpe med at reducere CO2-udledningen fra de sektorer, der er svære at elektrificere, som f.eks. luftfart, skibsfart og tung industri.

Hvis du har spørgsmål kan du læse mere på Topsoes hjemmeside eller kontakte direktør for Brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen. Du kan også se en video fra den historiske dag på vores Youtube.