Danske brintproducent Everfuel og franske Hy24, administrator af verdens største kapitalfond for grøn brint, indgår et joint venture for at accelerere udviklingen af grøn brintinfrastruktur i Norden. Med en egenkapital på 200 mio. euro vil Everfuel og Hy24 sætte gang i udviklingen af elektrolysekapaciteten på tværs af de nordiske lande, og dermed finansiere, bygge, eje og drive op til 1 GW elektrolyse. Det skriver de to selskaber i en meddelelse i dag.

Everfuel ejer 51 procent af joint venture’t og Hy24 49 procent. Første fasen i Everfuels brintanlæg i Fredericia, HySynergy, som forventes at komme i drift med 20 MW elektrolysekapacitet i anden kvartal af 2023, bliver joint venture’s første aktiv.

Jacob Krogsgaard, grundlægger og administrerende direktør for Everfuel, sagde: “Dette er et stort skridt hen imod at gøre grøn brint kommercielt tilgængelig gennem en accelereret udrulning af vores brinthubs. Hy24 er en førende global brintinfrastrukturinvestor og den ideelle partner og medinvestor for os som den største udvikler af elektrolysekapacitet i Europa. Sammen kan vi udvikle grøn brintinfrastruktur, der er nødvendig for at supportere den hurtigt voksende efterspørgsel fra industrien og mobilitet på tværs af vores kernemarkeder i Norden, og bevæge os ind i opstartsfasen af vores langsigtede plan for vækst og værdiskabelse.”

Pierre-Etienne Franc, medstifter og administrerende direktør for Hy24, tilføjede: “Vi lancerede Hy24 og Clean Hydrogen Infrastructure Fund for at hjælpe brintledere og iværksættere med at accelerere opskaleringen af deres projekter og for at frigøre potentialet for dekarbonisering af tunge sektorer. Everfuel er en af de mest avancerede projektudviklere med en bred viden om brintteknologier, markeder og forretningsmodeller i Norden. Det er derfor den naturlige partner for hurtig udvikling.”.

Også Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, har reageret på nyheden: ”Den her megainvestering er en god nyhed for den danske produktion af grønt brændstof og for den grønne omstilling. Hy24 er en af verdens største spillere inden for grøn brint. Når de vælger at lægge en investering på godt 1,5 mia. danske kroner i produktionen af grøn brint her i Danmark, er det selvfølgelig noget, der rykker. Ikke mindst for den danske Power-to-X branche, som er i rivende udvikling og bliver en hjørnesten for fremtidens klimaindsats. Der er også et større perspektiv i det her. Investeringen bekræfter, at den grønne omstilling er en god forretning. Og at Danmark er et attraktivt land for udenlandske virksomheder, der vil udvikle og teste fremtidens grønne løsninger. Det er meget positivt – ikke mindst i en tid, hvor konkurrencen om at tiltrække de grønne investeringer spidser til.”

”Det er en rigtig stor nyhed, at Everfuel og Hy24 har skabt et joint venture med 200 mio. euro i egenkapital. Dagens nyhed er til gavn for klimaet, kommer til at skabe økonomisk vækst, og vil i høj grad fremme den grønne omstilling af transportsektoren. Samarbejdet viser det enorme potentiale, vi har i Europa for at fastholde vores førende position på grøn brint, og at vi står stærkere, når vi tænker på tværs af landegrænserne og sektorer. Nu skal vi sørge for at fastholde den positive udvikling med yderlige initiativer, der fremmer brint til transport, og sikre stabile rammevilkår for industrien at vokse og vækste i. Jeg glæder mig rigtig meget til at følge samarbejdet.”