Maersk har indgået strategiske partnerskaber med fire selskaber, der fra 2025 skal forsyne rederiet med omkring 730.000 ton grøn metanol årligt. Blandt partnerne er Brintbranchens medlemmer Ørsted og European Energy.  

Ørsted skal udvikle rekordstort PtX-anlæg 

På den amerikanske golfkyst vil Ørsted udvikle et 675 MW PtX-anlæg, der vil producere ca. 300.000 tons e-metanol om året, som Maersk vil aftage til sin nybestilte flåde på 12 e-metanoldrevne skibe. Projektet forventes at idriftsættes i andel halvdel af 2025, hvilket gør det til det mest ambitiøse storskala e-metanolprojekt globalt. Aftalen med Maersk er den største potentielle aftagelsesaftale for grønne brændstoffer i den maritime industri, der nogensinde er blevet annonceret. Dertil markerer den også Ørsteds indtræden på det amerikanske PtX-marked, hvor virksomheden søger at bygge 50 GW VE-kapacitet inden 2030.

European Energy og Maersk underskriver hensigtserklæring 

European Energy og Maersk har underskrevet en hensigtserklæring om udvikling af e-metanolprojekter i Nord- og Sydamerika. Produktionen forventes at starte i slutningen af 2025. Elektrolyseanlæggene vil blive placeret i forbindelse med nye vedvarende el-anlæg udviklet og bygget af European Energy. Maersk vil være den eneste aftager på en flerårig kontrakt af e-metanol fra anlæggene. European Energy og Maersk har i forvejen en aftale, der blev indgået i august 2021, om leverancer via European Energys planlagte Reintegrate-projekter i Danmark fra 2023.  

Læs mere: Ørsted skal udvikle rekordstort PtX-anlæg 

Læs mere: Maersks fire nye strategiske partnerskaber til produktion af e-metanol