Medlemsportræt

Denne artikel er del af Brintbranchens serie af medlemsportrætter. Her belyser vi medlemmernes arbejde med brint- og Power-to-X-teknologier til gavn for både klima, beskæftigelse og dansk eksport.

Holder brint indenfor, indtil den skal lukkes ud 

Swagelok er en serviceudbyder samt system- og komponent-leverandør. Det hele startede for 75 år siden med den første lækagefri fitting på markedet, og siden har Swagelok produceret lækagefri tubefittings og komponenter til store dele af blandt andet olie- og gasindustrien. Nu vil Swagelok Danmark forbinde dele af den danske brintbranche med deres komponenter og lækagefri fittings.  

Esbjerg er et brint- og Power-to-X (PtX) hotspot disse dage, hvor der næsten på månedlig basis annonceres nye brint- og PtX-projekter. Swagelok Danmark er med sit kontor i Esbjerg og 14 medarbejdere placeret det helt rigtige sted for at tappe ind i de hurtige udviklinger, der foregår på brint- og PtX-området.  

Swagelok producerer blandt andet komponenter til at forbinde tubing og andre komponenter, og deres produktkatalog indeholder et stort udvalg af fittings, ventiler, regulatorer, manometre og meget mere. De to vigtigste pejlemærker i Swageloks arbejde er, at de kan garantere, at deres komponenter er lækagefrie, så længe de er monteret korrekt, og at alt, der forlader fabrikken, er gennemtestet, så kvaliteten er sikret og blandt det højeste på markedet. 

Ny på brintområdet – men ikke uerfaren 

Swagelok, som er en amerikansk ejet familievirksomhed, har ca. 10.000 medarbejdere på verdensplan. Efter mange års erfaring på de traditionelle industrielle markeder, hvor tubing og komponenter skal forbindes med hinanden, som f.eks. petrokemien samt olie- og gasbranchen, er familievirksomheden nu klar til for alvor at begynde at levere komponenter til brint- og PtX-industrien:  

”Det er helt naturligt for os, at vi udvider vores marked til brintindustrien. Fra olie- og gasbranchen ved vi, og har vi stor erfaring med, hvad der skal til, for at lave systemer og komponenter, som opfylder enormt høje sikkerheds- og kvalitetskrav, og som skal kunne modstå såvel højt som lavt tryk, uden at der opstår lækager,” siger Peter Thomsen, sales manager for Swagelok Danmark.

Selvom brintindustrien er en industri, som Swagelok gerne vil udvide sin tilstedeværelse i, så har virksomheden allerede deltaget i og leveret komponenter til essentielle dele af adskillige brintprojekter. Peter Thomsen kan ikke fortælle om de konkrete projekter, men han kan oplyse, at Swagelok leverede fittings allerede til de første danske pionervirksomheder inden for brint. I dag er der kommet langt flere til, blandt andet Everfuel, hvor Swagelok leverer løsninger med fittings og ventiler til Everfuel’s HySynergy projekt. 

Sikkerhed i højsædet 

Peter Thomsen understreger, at Swageloks største prioritet er sikkerheden. Det betyder, udover at medarbejderne følger kurser i design af sikre brintsystemer, at produkterne er testet og certificeret efter de strengeste krav og normer på markedet. Peter Thomson uddyber:  

”Vi tester alle vores komponenter, inden de forlader fabrikken. Helt konkret med brint har vi flere produkter, der er testet og godkendt til brintkøretøjer. Når man bruger fittings i køretøjer, er der store krav til, at de kan modstå vibrationer og stød i trafikken, uden at forbindelserne bliver utætte. Derudover er der krav til, at man skal kunne skille komponenterne ad og samle dem igen, hvorefter det stadigvæk skal være lækagefrit. Vores produkter fungerer under disse ekstreme forhold, og det betyder, at vores kunder kan være trygge, når de anvender Swagelok-komponenter i deres anlæg, hvor der generelt vil være færre vibrationer og shock- påvirkninger, end der er i køretøjer. ”  

Samarbejder med kunderne 

Swagelok gør en dyd ud af at sætte sig ind i kundernes behov. Peter Thomsen siger: ”Vi bestræber os på at kende og forstå det marked vi er aktive på, hvorfor vi sætter os ind i vores kunders forretning og de af deres produkter, som vi gerne vil levere komponenter til, om det nu er elektrolyseudstyr, brinttankstationer, eller noget helt andet. Vi tager en snak med kunderne, og helst allerede, når de er i R&D fasen, så vi eventuelt kan foreslå forbedringer i designet, for eksempel ved at flytte rundt på komponenter, så montagen bliver nemmere, billigere eller mere sikker.”  

Grunden til, at Swagelok kan bidrage til kundernes designproces er, at de fleste medarbejdere har en teknisk baggrund, som ingeniører, maskinmester eller lignende. Den høje faglighed gør, at Swagelok hurtigt kan forstå kundernes behov og dermed bliver en aktiv medspiller i at få kundernes produkter optimeret, så både kunden og Swagelok profiterer af samarbejdet. 

Swageloks mål er at blive den fortrukne leverandør af systemer og komponenter til den danske brintindustri, og leve op til deres ry om høj sikkerhed og gode arbejdsrelationer, siger Peter Thomsen: ”Vi mener, at vi gennem samarbejde kan lære fra hinanden, og at vi dermed sammen med vores kunder kan løfte branchen til et nyt niveau.” 

Faktaboks

Swagelok er en amerikansk familieejet virksomhed, stiftet i 1947, med hovedkontoret i Solon, Ohio, USA. Swagelok har 10.000 medarbejde fordelt over hele verden, hvor den familieejede virksomhed har 20 produktionsfaciliteter og over 200 lokale salgsafdelinger. Læs mere: https://www.swagelok.com/