Pressemeddelelse: Stærk klimaaftale er vigtigt første skridt på PtX

22. juni 2020

Nattens klimaaftale på energi- og industriområdet er et godt og vigtigt første skridt for den danske brint- og PtX-satsning. 

Stærk klimaaftale er vigtigt første skridt på Power-to-X.

Pressemeddelelse

Stærk klimaaftale er vigtigt første skridt på Power-to-X

Med nattens aftale på energi- og industriområdet bringes Danmark et skridt tættere på 70%-målsætningen i 2030. Investering i PtX, langt mere vedvarende energiproduktion, to energiøer, øget fokus på CCUS, grønne gasser og gode rammer for effektiv udnyttelse af overskudsvarme, er alle vigtige elementer at få støbt ind i det fundament, der skal bære den grønne indsats. Samtidig tager Danmark et stort og vigtigt første skridt for PtX og brintproduktion. Og det er samlet set en rigtig god aftale. Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Brintbranchen, hvor direktør Tejs Laustsen Jensen glæder sig over en lang række af aftalens elementer, men samtidig understreger, at Danmark har travlt, hvis vi vil være i spidsen på brint og PtX.

”Overordnet er det en rigtig god og stærk aftale for både Danmark og klimaet med massive reduktioner, og jeg er naturligvis særligt glad for, at der med denne aftale investeres langt mere end nogensinde før i brint, og at en samlet strategi for PtX nu skal udformes. Det er meget vigtigt, og der er grund til at rose både regeringen og forligspartierne rigtigt meget for at tage det skridt. Men skal vi udnytte potentialet i energiøerne og forløse de enorme klima- og erhvervspotentialer, som PtX repræsenterer, så skal PtX-strategien hurtigt på plads – for konkurrencen fra udlandet er til at få øje på. Tyskland og Holland har allerede brintstrategier og store ambitioner på GW-niveau i 2030, så hvis vi i Danmark skal udnytte vores naturligt stærke position på området, så har vi fortsat travlt”, siger Tejs Laustsen Jensen.

Han påpeger samtidig, at nattens aftale trækker mange tråde til både erhvervs- og transportpolitikken:

”Fordi vi i Danmark har så stærk en grøn tradition, og har så mange innovative PtX-kompetencer, er jeg ikke i tvivl om, at brint og PtX kommer til at være afgørende i ikke bare klima- og energipolitikken men også erhvervs- og vækstpolitikken fremover. Vi ser frem til samarbejdet med regeringen og forligspartierne om implementeringen af aftalen, og så venter næste opgave med bl.a. transportforhandlingerne til efteråret. Vi har brug for at få gjort transporten grøn, og her spiller både brint og elektrofuels en nøglerolle. Samtidig er det klart, at efterspørgsel efter grønne brændstoffer naturligvis også er en ret betydelig forudsætning for, at det giver mening at producere dem, og dermed bliver efterårets transportforhandlinger, oven på nattens aftale, en vigtig brik for at binde transport- og energipolitikken sammen”, slutter Tejs Laustsen Jensen.

For spørgsmål eller kommentarer kan Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, kontaktes på tlf.: tlf.: (+45) 26 23 94 43 eller via tlj@brintbranchen.dk