Vi starter vores brint- og sportstema med at trække paralleller mellem Europa Mesterskabet i fodbold og ét af de europæiske initiativer, der findes på brintområdet, nemlig IPCEI.
Vi sammenligner den europæiske IPCEI-proces med EM i fodbold, hvor IPCEI (Important Projects of Common European Interest) er brintens europæiske slutrunde, hvor landene danner brintværdikæder på tværs af EU og Norge. Hvis et brintprojekt får IPCEI-støtte, bliver projektet undtaget de strenge europæiske regler for statsstøtte, hvilket betyder at projekterne kan få op til 100 procent finansiering, så længe de også selv investerer i projektet. Det kan potentielt give et enormt boost til brintvirksomhederne, som ellers vil have svært ved at realisere deres projekter.
Danmark har seks kvalificerede brinthold med i IPCEI-slutrunden. Disse hold er, ligesom det nationale danske fodboldhold, i gruppefasen. I IPCEI sammenhæng hedder det europæisk matchmaking. Her prøver de danske brintvirksomheder at skabe kontakt til andre nationalhold, som – dog i modsætning til EM – ikke lutter stræber efter egen gevinst, men forsøger at skabe værdikæder, som vil gøre alle brinthold bedre stillet, og dermed vil være med til at skabe begyndelsen på en stærk, fælles europæisk brintøkonomi.
Selvom det ultimative mål med IPCEI er at skabe et fælleseuropæisk marked, hvor der er plads til alle europæiske brintvirksomheder, er der stærk konkurrence blandt de forskellige lande, og der er rift om deltagelsen i de diverse værdikæder. Ligesom i fodbold er der et klart sæt spilleregler, som spillerne skal overholde. For eksempel skal der være mindst to EU-lande, der deltager i en IPCEI-værdikæde, og skal brintvirksomhederne kunne sandsynliggøre, at projektet ikke vil kunne finde sted (eller i væsentlig forringet version), hvis ikke de får IPCEI-støtte.
Vi håber på, at de danske brinthold kommer til at gå hele vejen til finalen, og vil være med, med ét eller flere projekter, når IPCEI-processen forventes at blive afsluttet i slutningen af året. Brintbranchen er stolte af at kunne melde, at Brintbranchens medlemmer er involveret i hele fem ud af seks brintprojekter, som lige nu deltager i IPCEI-matchmaking. Du kan læse mere om de kvalificerede projekter her: Seks brintprojekter kan blive direkte IPCEI-partnere
Præsentation af de nationale brinthold
Afgørende for IPCEI-succes er de nationale økosystemer: Hvor godt et udgangspunkt har den nationale brintindustri, bliver de bakket op af deres nationale myndigheder? Det danske nationale hold kan regne med betydelig støtte fra hjemlandet: Hele 850 millioner kroner er fornyligt afsat til at støtte den danske deltagelse i IPCEI. Det kan du læse mere om her: Ny trecifret millionbeløb afsat til IPCEI. Men også andre EU-lande arbejder intensivt for, at deres IPCEI-hold kan præstere optimalt. For eksempel har Tyskland afsat 60 milliarder kroner til tysk IPCEI, og Frankrig 1,5 milliard euro.
Herned finder du en oversigt over de diverse europæiske brinthold, og hvad deres spidskompetencer er. Vi har lavet dem i fodboldkort for at skabe det bedste overblik.










Dette indlæg er en del af Brintbranchens serie “Frontløbere”. Nu hvor vi atter kan glæde os til en sportssommer fyldt med slutrunder, som EM i fodbold, de Olympiske Lege og Le Tour de France, fortæller Brintbranchen dig ved hjælp af sportsmetaforer, hvad status for den danske brintindustri er. Hvor placerer det danske brinthold sig internationalt i sammenligning med andre landes brintbrancher? Og hvilke internationale spilleregler skal den danske brintindustri overholde for at kunne opnå størst succes? Få svar på dine spørgsmål, alt mens du nyder sportssommeren.