EU-kampen om brinten spidser til

Indsatsen for at genoprette EU-økonomierne efter coronapandemien er i fuld gang. Som en del af genopretningsindsatsen har EU afsat €672.5 mia. til lån og tilskud til initiativer, der skal stabilisere medlemsstaternes økonomier og kickstarte væksten igen efter tilbagegangen under pandemien. Under titlen NextGenerationEU tages der med den største stimuluspakke nogensinde store skridt på vejen mod genopretning af økonomien, jobskabelse og grøn omstilling i EU.

Centralt i NextGenerationEU-planen står The Recovery and Resilience Facility initiativet, der skal få EU tilbage på sporet – på en grøn og bæredygtig måde. EU har udpeget flere flagskibsområder, som skal investeres i for at ruste både de enkelte medlemslande og EU som helhed til fremtiden. Områder som grøn energi, bæredygtig transport og digitalisering er blandt de temaer, som prioriteres i indsatsen.

For at få del i stimuluspakken har hvert medlemsland skulle indgive en samlet Recovery and Resilience Plan til Europa Kommissionen, og reformer og initiativerne fremlagt i planen skal implementeres inden 2026. Kommissionsformand, Ursula von der Leyen, besøgte i juni København, hvor hun kunne meddele, at den danske recovery plan er indstillet til godkendelse i Kommissionen. Sammen med statsminister Mette Frederiksen, besøgte von der Leyen Avedøreværket, hvor de bl.a. hørte mere om H2RES-projektet, der skal producere grøn brint på baggrund af vedvarende energi til anvendelse i transportsektoren.

EU Recovery Ligaen

Og netop den vedvarende energi, grønne brint og bæredygtige transport er afgørende i genopretningsindsatserne. Brint og brintbaserede brændsler vinder større og større indpas i Europa, og flere europæiske lande – med Tyskland i spidsen – har allerede udarbejdet nationale brintstrategier. Kampen om brinten er for alvor fløjtet i gang, og der er store gevinster at hente for vinderen – gevinster for både klima, eksport og vækst.

Så hvem fører? Hvilken nation har kurs mod guldet – og kan Danmark gå videre i turneringen?

Nedenfor kan du se stillingen over brintmål i EU Recovery Ligaen som den ser ud lige nu – hvem har scoret flest, og hvem har scoret færrest. Hver nation scorer et brintmål for hver gang brint nævnes i deres recoveryplaner – og jo flere brintmål, jo større national brintbold.

Lige nu fører Tyskland suverænt ligaen med 445 brintmål – med et godt stykke vej ned til Belgien, der med sine 162 brintmål ligger nummer to, hvilket dog er næsten fem gange så mange som de 33 danske brintmål.

Intet er afgjort i det samlede europæiske mesterskab i brint. Danmark kan sagtens nå at indhente det forsømte – ikke mindst grundet de 850. mio. kr., der er afsat til IPCEI-projekter. Men det ses tydeligt, at konkurrencen er hård, og at især vores tyske naboer spiller for at vinde.

Dette indlæg er en del af Brintbranchens serie “Frontløbere”. Nu hvor vi atter kan glæde os til en sportssommer fyldt med slutrunder, som EM i fodbold, de Olympiske Lege og Le Tour de France, fortæller Brintbranchen dig ved hjælp af sportsmetaforer, hvad status for den danske brintindustri er. Hvor placerer det danske brinthold sig internationalt i sammenligning med andre landes brintbrancher? Og hvilke internationale spilleregler skal den danske brintindustri overholde for at kunne opnå størst succes? Få svar på dine spørgsmål, alt mens du nyder sportssommeren.

Én ting er sikker: Det danske brinthold er ambitiøst, toptrænet og klar til at erobre verden. Læs mere om serien og find flere sportsmetaforer: Det danske brinthold går efter guldet

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment