Brintbranchen lancerer brint- og PtX-handlingsplanen ”Fra hype til handling”. 

Brint- og Power-to-X-indsatsen (PtX) rykker verden over op i en hidtil uset skala, og det giver Danmark unikke muligheder. Den kommende danske brint- og PtX-strategi bør sætte retningen for, at Danmark kan blive storproducent af grønne brændstoffer og teknologi til hele Europa. Men også på den korte bane er der ting, der skal gøres, og den danske indsats skal op i gear, lyder det fra Brintbranchen. Derfor lancerer hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark nu handlingsplanen ”Fra Hype til Handling”, der konkretiserer de tiltag, der er nødvendige for at sikre, at Danmark fastholder sin position som grøn ledernation, og foreslår blandt andet bedre adgang til at bruge vedvarende energi til brintproduktion, større – og hurtigere – statslige investeringer, og en tæt kobling til tiltag på transportområdet. 

I forbindelse med lanceringen af handlingsplanen udtaler Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen:

”Der er ingen tvivl om, at brint og PtX er det næste skridt i den grønne omstilling. Resten af verden ved det, og har for alvor fået øjnene op for de potentialer teknologierne repræsenterer, både for klimaet og for erhvervspolitikken. Klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensens kommende brint- og PtX-strategi skal sætte den langsigtede retning for den danske indsats på området, men vi har, både af hensynet til klimaet og på grund af den hastighed verden omkring os rykker med, brug for tiltag her og nu, og vi kommer med input til begge dele i den nye handlingsplan”.

Han påpeger bl.a., at det er vigtigt, at staten investerer i PtX, og at en betydelig del af det offentlige bidrag bør kanaliseres gennem den europæiske IPCEI-satsning, som regeringen fornuftigt har besluttet Danmark skal deltage i:

“Det er rigtigt godt med dansk IPCEI-deltagelse, og nu har vi brug for en ambitiøs finansiering. Derudover skal yderligere nationale tiltag, sammen med regulering og investeringer i infrastruktur, bidrage til at etablere et stærkt dansk hjemmemarked for grønne brændstoffer. Og så er det ikke mindst vigtigt, at vi samler et af de helt lavthængende æbler op, og giver producenterne af brint lettere direkte adgang til den grønne strøm fra vind og sol”, siger Tejs Laustsen Jensen om nogle af planens forslag.

“Med “Fra hype til handling” har vi fremlagt et bud på tiltag, der kan gøres her og nu såvel som strategiske sigtelinjer. Når det gælder den helt korte bane handler det også om ikke bare at beslutte nye initiativer, men også at de implementeres hurtigt. Det har vi brug for, så vi for alvor kan tage hul på brint- og PtX-eventyret i Danmark. Derefter skal vi se på de strategiske linjer – ikke mindst når det handler om at høste meget, meget mere energi fra Nord- og Østersøen og blive grøn brændstofeksportør til resten af Europa, men her og nu skal vi i gang herhjemme,” siger Tejs Laustsen Jensen, og forklarer, at det er nu, at fundamentet for fremtidens grønne vækst skal lægges:

”Vi skal vende udgifter til investeringer. Og ja, det er store beløb, vi bringer i spil i handlingsplanen. Men det er ingenting i forhold til de gevinster, de venter på vinderen af det grønne brint- og PtX-kapløb. Det her et tydeligt eksempel på, at klima- og erhvervspolitik så langt fra er hinandens modsætninger. Tværtimod: I en grøn fremtid er de så afgjort hinandens forudsætninger. Det har vi allerede bevist i Danmark. Nu skal vi gøre det samme på brint og PtX – og vi skal gøre det nu,” afslutter Tejs Laustsen Jensen.  

Få handlingsplanen: Fra Hype til Handling

Handlingsplanen “Fra Hype til Handling” er udsprunget Brintbranchens brint- og PtX-strategi VE 2.0, som var Danmarks første brint- og PtX-strategi og blev udgaivet af Brintbranchen i oktober 2020.

Med guiden “Fra Hype til Handling” fortæller Brintbranchen, hvordan vi i 11 trin kickstarter den danske brintindustri til gavn af klimaet, dansk beskæftigelse og eksport.

 

Vil du vide mere?

Spørgsmål eller kommentarer
Tejs Laustsen Jensen – direktør Brintbranchen
tlj@brintbranchen.dk
tlf. 26 23 94 43