For nyligt fandt regeringen 850 millioner kroner til at udvikle fremtidens grønne brændstoffer, men ifølge interesseorganisationen Forsikring & Pension (F&P) er der brug for 25-35 milliarder kroner mere.

Disse milliarder behøver politikerne dog ikke at finde selv, da pensionsselskaber og store virksomheder med interesse for PtX som Ørsted, Mærsk, DSV og SAS er klar til at investere stort i de brintbaserede brændsler. Men ifølge F&P’s underdirektør, Tom Vile Jensen, kræver det at politikerne skaber nogle rammevilkår, hvis PtX-teknologien skal opskaleres.

F&P har udarbejdet seks anbefalinger til politikerne, som skal give pensionsselskaber og andre investorer incitament til at satse på PtX og grøn brint.

En af udfordringerne er dog, at andre lande allerede er langt foran på brint- og PtX-banen. For eksempel har Tyskland afsat over 60 milliarder kroner til den europæiske brintsatsning, hvilket i den grad sætter den danske regerings beløb på 850 millioner kroner i skyggen.

Men regeringen har allerede fokus på at rykke grønne brændstoffer højere op på den politiske dagsorden. Dette understregede klimaminister Dan Jørgensen efter meldingen om den seneste millionbevilling: “Jeg tror, at der har været en utålmodighed i erhvervslivet, fordi man gerne ville have en forsikring for, at vi i regeringen mente det, når vi sagde, at vi ville satse på PtX. Sidste år satte vi 750 mio. kr. af, og nu sætter vi så 850 mio. kr. af, og det viser jo, at det er noget, vi er villige til at bruge penge på.”

Alligevel har regeringen ikke arbejdet nok for at fremrykke PtX-strategien, som ifølge erhvervslivet bliver afgørende. Netop derfor har F&P fremlagt seks forslag til regeringen, der bl.a. handler om at fjerne barrierer i det nuværende eltarifsystem og etablere nye garantiordninger. Anbefalingerne kan læses her.

Læs mere her.