Medlemsportræt
Denne artikel er del af Brintbranchens serie af medlemsportrætter. Her belyser vi medlemmernes arbejde med brint- og Power-to-X-teknologier til gavn for både klima, beskæftigelse og dansk eksport.
Denne artikel er del af Brintbranchens serie af medlemsportrætter. Her belyser vi medlemmernes arbejde med brint- og Power-to-X-teknologier til gavn for både klima, beskæftigelse og dansk eksport.
I marts 2021 kom den nye Mirai, Toyotas anden generation brintbil, på dansk jord. Ligesom dens forgænger er den nye Mirai forureningsfri, men den er større, lavere og mere aerodynamisk end forgængeren. Dog er brintbilen Mirai ikke det eneste tiltag, som den japanske mobilitetskoncern tager i dens mission for at gå beyond zero.
Allerede i 2015 formulerede Toyota sin egen miljøstrategi, den såkaldte Toyota Environmental Challenge 2050. Strategien fokuserer på seks hovedområder, hvoraf ét af fokusområderne er, at alle biler som Toyota producerer, skal være nulemissionsbiler senest i 2050. Det inkluderer både brintbiler og batteri-elbiler.
De andre fokusområder i Toyotas strategi er bl.a. at opnå nulemission fra hele bilens livscyklus og etablering af emissionsfrie fabrikker. For at kunne opnå disse ambitiøse mål, indgår optimering af ressourceforbrug i produktionen, samt minimering af vandforbrug i produktionsprocessen, og en øget fokus på genbrug af materialer også i Toyotas strategi.
Alt disse tiltag skal kulminere i Toyotas overordnede ideal om at etablere et samfund, der er i harmoni med naturen. Det kommer bl.a. til udtryk i Toyotas ambition om at skabe fremtidsbyen ’Woven City’, som er en by under konstruktion på Toyotas egen grund ved foden af Japans ikoniske bjerg Mount Fuji. Det danske arkitektbureau Bjarke Ingels Group er med til at designe byen, som bl.a. skal bruge brint som energikilde til al aktivitet i byen.
I Danmark er der foreløbig ingen planer om en brintbaseret by, men til gengæld kan man ved at køre i Toyotas brintbil Mirai bidrage til et bedre klima.
Den næsten 5 meter lange bil indeholder tre brinttanke, som kan rumme ca. 5.6 kilo brint. Bilen har en rækkevidde på omkring 650 kilometer, selvom den i et rekordforsøg i maj måned præsterede at køre hele 1.003 kilometer på én enkel optankning.
Bilens brændselscelle, som omdanner brinten til strøm ved hjælp af ilt, har et specielt designet kemisk filter, som renser den luft, der bliver suget ind i brændselscellen. Det har som resultat, at luften, der kommer ind i brændselscellen, er renere, end luften omkring bilen. Derfor er bilen faktisk med til at rense luften, når den kører- Det eneste bilen udleder, er vand og vanddampe; 7 liter per 100 kørte kilometer.
Men det er ikke kun disse egenskaber, som skal sørge for, at befolkningen tager brintbilen til sig. Anders Tystrup, Toyota Danmarks pressechef siger: ”Det første man lægger mærke til ved den nye Mirai, er designet. Brændselscellestakken ligger i motorrummet, i stedet for under førersædet, som er tilfældet ved den første generation Mirai. Dermed har vi kunnet sænke sædepositionen, hvilket giver bilen et lavere tyngdepunkt og dermed bedre køreegenskaber og et mere aerodynamisk udtryk. Den første generation talte meget til fornuften og de teknologisk interesserede. Nu skal den anden generation tale til folks følelser. Det er stadig vigtigt, at det er en brintbil, men det er i første omgang bilens smukke design og gode køreegenskaber, der skal tale til folk. At det så samtidig er en forureningsfri brintbil er bare ekstra flødeskum på toppen af kagen, men altså ikke det primære, der skal være med til at vække folks interesse for den nye Mirai.”
Fotos: Toyota Danmark
Udover brintbiler til persontransport, arbejder Toyota også på at implementere brintteknologi i kommercielle og tunge køretøjer, som lastbiler og busser, samt i andre sektorer end mobilitetssektoren.
Tystrup: ”Vi leverer f.eks. brændselsceller til lastbiler i USA, udvikler brintbusser, og vi er også involveret i skibsfarten, hvor vi f.eks. har leveret brændselscellen til verdens første selvforsynende brintdrevne skib Energy Observer.”
Japan er, som hjemmemarked, både et stort og vigtigt marked for Toyota. Tystrup: ”Udover mobilitetsløsninger anvender vi også brint i andre sektorer. Japan bliver desværre tit ramt af naturkatastrofer, som øger risikoen for nedbrud i elnettet. Vi har derfor f.eks. udviklet en generator, der er brintdrevet, og en mobil lægeklinik, som kører på brint, så den kan bruges, når der er strømsvigt i katastrofesituationer.”
En detalje ved den nye Mirai til det japanske og amerikanske marked er, at man kan tilkøbe en enhed, som gør det muligt at koble Mirai’en til ens hus, så man i tilfælde af strømsvigt kan bruge bilen som power generator og sende strøm fra brintbilen til huset. Faktisk kan en fuldt tanket Mirai forsyne en gennemsnitlig husholdning med strøm i op til en uge.
Disse tiltag gør det klart, at den japanske mobilitetskoncern aktivt inkorporerer brint i deres teknologimiks på vej til beyond zero, der ikke blot er et udtryk for at bidrage til en verden uden emissioner, men også om at bidrage til et bedre samfund. Dog står brintindsatsen ikke alene, understreger pressechefen: ”Toyota tror og satser på brint, men vi arbejder også på andre lav- og nulemissionsteknogier. Ved at kombinere teknologierne på en smart måde, vil vi gøre vores del i at sikre, at den grønne omstilling bliver en succes.”