Brintbranchens medlem Everfuel skal bygge en brinttankstation i Holland til at forsyne 20 busser med grøn brint, som den danske virksomhed også vil levere de næste 12 år.

Allerede ved udgangen af 2021 kan 20 brintbusser tanke brint i den hollandske provins Sydholland. Danske Everfuel, der er medlem af Brintbranchen, har i dag underskrevet kontrakt til at bygge tankstationen, som på sigt også skal kunne forsyne lastbiler med grøn brint.

Siden juni har den hollandske offentlige transportvirksomhed Connexxion kørt fire brintbusser i provinsen Sydholland, nemlig i områderne Hoeksche Waard og Goeree Overflakkee, som præges af lange afstande mellem busstoppesteder, hvorfor brintbussernes lange rækkevidde og hurtige optankning er meget fordelagtige. De gode erfaringer har gjort, at brintbusnetværket fra slutningen af næste år bliver udvidet med 20 busser. Opskaleringen sker som en del af det EU-finansierede projekt JIVE2.

Tankstationen er i første omgang designet til busser, men kan pga. dens skalerbare design også i fremtiden blive brugt til optankning af andre tunge transportmidler, som for eksempel lastbiler. I kontrakten er der også aftalt, at Everfuel leverer grøn brint til tankstationen de kommende 12 år. Den grønne brint vil blive produceret forskellige steder i Holland, Danmark og Tyskland. Under opstartsfasen vil brinten blive leveret af lastbiler, der kører på fossilfri HVO-biodiesel og senere af nul-emission lastbiler.

Konkurrencedygtig brint

Jacob Krogsgaard, Everfuels direktør, siger i en pressemeddelelse: ”Vi er meget glade for at få tildelt denne kontrakt fra provinsen Sydholland. I Everfuel har vi den klare ambition om at gøre grøn brint til et konkurrencedygtigt alternativt brændstof, og dette projekt er det første af forhåbentlig mange. Everfuel er dedikeret til at bidrage til den grønne omstilling ved hjælp af produktion af grøn brint til flåder af busser, lastbiler og taxier.”

Floor Vermeulen, den regionale minister for Trafik og Transport udtaler til Brintbranchen: “I provinsen Sydholland arbejder vi på at få brintøkonomien op at stå ad tre veje. For det første satser vi på brint som brændstof i for eksempel offentlig transport og skibsfart. Desuden  bidrager vi aktivt til både nationale og internationale netværk til brinttransport, for eksempel med rørledninger fra Rotterdam til det tyske Nordrhein-Westfalen.  Og for det tredje ved at samarbejde med Rotterdam Havn om produktion og potentielt import af brint, for netop at imødekomme og være på forkanten med den voksende efterspørgsel. Vores kontrakt med Everfuel bidrager til vores ambitioner om at skubbe gang i både transport, produktion og import. Det er af stor betydning for alle. Også at vi gør dette i EU-sammenhæng via et udbud; på denne måde er det bedste resultat opnået på fuldstændig transparent vis.”

Opskalering i EU

Den nye tankstation vil være én af de største i Europa og signalet er klart: De danske brintvirksomheder er klar til at rulle den europæiske brintinfrastruktur ud, og de er i stand til at spille en afgørende rolle i at få opskaleringen til at lykkes.

Tejs Laustsen Jensen, direktør i Brintbranchen siger: ”Det er endnu et eksempel på brints kæmpe potentiale, ikke kun for klimaet, men også som grønne vækstmotor for den danske økonomi og eksport. Danmark har store muligheder for at blive førende, hvilket dagens nyhed understreger. Men der er behov for et stærkt hjemmemarked – og det bør være en bunden opgave for regering og folketing i de kommende klimaforhandlinger om transportsektoren.”


Twitter


Linkedin