Den danske energiudvikler European Energy har taget første spadestik til et ambitiøst projekt i Kassø nær Aabenraa. Her skal der opføres et e-metanol-anlæg, der kan producere 30.000 ton grønt skibsbrændstof om året.

Anlægget skal forsynes med grøn strøm fra Nordeuropas største solcellepark, som European Energy også er i gang med at bygge i Kassø. Det samlede projekt har en værdi af næsten 2 mia. kr.

E-metanolen skal bruges som et alternativt brændstof til skibsfarten, der står over for den store opgave at reducere sit CO2-udslip. Omkring halvdelen af produktionen er allerede solgt til Maersk, der har sat sig som mål at være CO2-neutral i 2050. Andre aftagere er LEGO Group, Novo Nordisk og Cirkle K.

Processen for dannelse af e-metanol er baseret på teknologien Power-to-X, der omdanner vedvarende energi og vand til brint, som derefter kan kombineres med CO2 til at lave e-metanol. European Energy har indgået en aftale med den canadiske biogasproducent Anaergia om at købe op til 60.000 ton CO2 om året fra et biogasanlæg i Tønder. Siemens Energy står for levering og drift af elektrolysesystemet, der skal producere brinten.

”Vi står over for et skelsættende tidspunkt i udviklingen af grønne brændstoffer. European Energy forventer, at vi inden for et årti vil se en transformation af hele energimarkedet for flydende brændstoffer gennem teknologien Power-to-X,” siger Knud Erik Andersen, administrerende direktør i European Energy.