EU: New Green Deal præsenteret

13. december 2019

Europa Kommissionen har præsenteret sin køreplan for den grønne omstilling i EU

Europa Kommissionen præsenterer deres Green New Deal

I denne uge offentliggjorde Europa Kommissionen sin New Green Deal. Det er en skitse, der forsøger at tegne EUs vej mod bæredygtige energisystemer og klimaneutralitet i 2050. Selvom det ikke er en decideret politisk handlingsplan, er det alligevel positivt, at der fastsættes nogle fælles klima- og miljømålsætninger i EU-regi. Det betyder bl.a. at landene forpligter sig til reduktionsmål i 2030 og 2050, og det gør det muligt at samarbejde på tværs af grænser mål de fælles mål. 

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sammenligner EUs klimaambitioner med USAs månelanding, og understreger, at selvom alle svarene på udfordringerne endnu ikke er kendte, bør EU påtage sig det globale lederskab i den grønne omstilling. Von der Leyen gør det også klart, at planen kun vil kunne føres ud i livet, hvis den fungerer for alle lande, hvorfor spørgsmålene om reduktionsniveau, tidshorisont og økonomi bliver afgørende. For at hjælpe medlemslandende med den grønne overgang, vil von der Leyen mobilisere 100 mia. euro til en pulje, der skal muliggøre investeringer og omstilling.

Brint nævnes særskilt flere gange i Kommissionens New Green Deal bl.a. som prioritet i forhold til transport og industri, og derudover i forhold til forskning, infrastruktur, sektorkobling, energilagring CCS og CCU. 

Du kan læse hele Europakommissionens Green New Deal her.