Der er stor glæde i den danske brintindustri over, at seks projekter har i dag fået del i midlerne fra danmarkshistoriens første Power-to-X-udbud. Udbuddet repræsenterer et nybrud i dansk energi- og forsyningspolitik, og med dagens resultat er det nu tydeligt, at der er vilje til at investere i dansk brintproduktion når vilkårene er fornuftige. Virksomhederne bag projekterne kan nu for alvor gå i gang med de første skridt til at gøre det danske brinteventyr til virkelighed.

Der er stor begejstring hos Brintbranchen over dagens nyheder om resultatet af Danmarks første PtX-udbud. Ifølge Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, viser udbuddet, de store ambitioner i industrien:

”Det er meget glædeligt at se så stærk søgning på Danmarks første PtX-udbud. Det viser brint- og PtX-industriens vilje til at investere, og vidner om det kæmpestore potentiale, Danmark har mulighed for at indfri. Det er altid udfordrende at gøre noget for første gang, og det har til tider været en lang proces, så der er så meget desto mere grund til at glæde sig over resultatet i dag. Den danske brint- og PtX-industri er uhyre ambitiøs, og udbuddet her vil ikke alene kickstarte storskala brintproduktion i Danmark, det er også et vigtigt skridt for Europa. Brint og PtX er afgørende i den grønne omstilling af Europa, og de danske virksomheder har både evnen og viljen til at spille en meget vigtig rolle blandt Europas førende brintproducenter,” siger Tejs Laustsen Jensen, og tilføjer:

”Vi er glade i dag, og vi ønsker alle vindere stort tillykke!”

Tejs Laustsen Jensen roser Energistyrelsens arbejde med forberedelsen af udbuddet, og kalder det danske udbud et pionérudbud i Europa. Samtidig opfordrer han til, at Danmark hurtigt tager de næste skridt frem mod nye udbud, og bl.a. gør brug af mulighederne i den kommende EU Hydrogen Bank for fremtidige PtX-udbud:

”I Brintbranchen har vi arbejdet aktivt for at få pengene i udbuddet ud at arbejde. Det er de nu kommet, og det er meget positivt, og der er grund til at takke Energistyrelsen for deres hårde arbejde, og for designet af et relativ enkelt udbud. Nu skal vi videre og bygge på dagens succes, så vi bl.a. kan realisere målet om 4-6 GW elektrolyse i 2030. Dagens succes viser tydeligt potentialet, og der er brug for nye penge så vi kan komme videre. Danmark kan med fordel lade fremtidige danske udbud gå gennem EU Hydrogen Bank (via bankens “auction-as-a-service” mekanisme, hvor medlemslandene kan yde yderligere støtte til egne nationale projekter, som ikke vinder i den fælles pulje) fremfor nationale udbud. Det gør det lettere og hurtigere for virksomhederne at ansøge og få afklaring, hvilket er godt for både dem, for Danmark og for klimaet, for det vigtigste lige nu er tempo,” siger Tejs Laustsen Jensen, og afslutter med en opfordring til Christiansborg om at holde kadencen i den positive udvikling, og allerede nu lægge planer for fremtiden:

”Succesen med dette udbud viser tydeligt, hvor dedikeret og ambitiøs den danske brintindustri er – og det momentum skal vi fastholde. Der er behov for nu at lægge en langsigtet plan for brint- og PtX-udviklingen i Danmark. Det handler både om flere midler og om at skabe klare rammer og vished for branchen. Det gælder ikke mindst også i forhold til en snarlig afklaring om en kommende brintinfrastruktur.”

Spørgsmål eller kommentarer?

Tejs Laustsen Jensen – direktør Brintbranchen
tlj@brintbranchen.dk
tlf. 26 23 94 43