Erhvervsstyrelsen og Energistyrelsen har åbnet det såkaldte call of interest, eller ansøgning om interessetilkendegivelse, for danske virksomheder til at deltage i EU’s største satsning på brint, IPCEI. Det er muligt at indsende ansøgninger til og med d. 31. januar 2021.

IPCEI står for: ”Important Project of Common European Interest”. Det er indsatsområder, som EU-Kommissionen har besluttet sig for, skal være bærende for EU’s fremtid. Brint og elektrofuels har fået status som IPCEI, og det betyder, at EU-Kommissionen aktivt vil arbejde for, at der for alvor etableres brintindustri i EU.

Europæisk satsning på brint

IPCEI har til formål at oprette, eller udbygge, europæiske strategiske værdikæder inden for et bestemt område. I tilfældet af brint betyder det, at EU-Kommissionen leder efter initiativer, som kan skabe brintværdikæder på tværs af Europa, og dermed giver Kommissionen startskuddet på at gøre brintapplikationer kommercielt bæredygtige: Ved at skabe et hjemmemarked i Europa vil brintpriserne gå ned, og dermed vil skalaen gå op.

I et IPCEI kan virksomheder få tilskud til projekter fra deres nationale regering uden at skulle bekymre sig om statsstøtte regler og begrænsninger – men om projektet er egnet til at få IPCEI-status bliver vurderet i DG-Competition (DG-COMP), dvs. EU’s generaldirektorat for konkurrence.

Boost for danske brintvirksomheder

I Danmark har Erhvervsstyrelsen og Energistyrelsen nu udskrevet et call of Interest, hvor danske brintvirksomheder og deres projekter bliver opfordret til at ansøge om at få IPCEI-status med deres brintprojekter.
Hvis din virksomhed har et projekt, som I vil søge støtte til, anbefaler Brintbranchen kraftigt, at I hurtigt kigger nærmere på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, hvor alle relevante materialer er gjort tilgængelige under punktet “Matchmaking: Indsend din interesse og undersøg nye samarbejdsmuligheder”. I forbindelsen med ansøgningsprocessen organiserer Erhvervs- og Energistyrelsen en workshop d. 12. januar mellem 13-14.

Ved spørgsmål:
Eleonore Fenne – Konsulent
+45 31 27 03 20
kemf@brintbranchen.dk