Vi skal handle hurtigere i forhold til opsamling af CO2 og PtX, end der er lagt op til i regeringens udspil til første del af klimahandlingsplanen, det mener Lars Peter Søbye, adm. direktør i COWI.

COWI-topchef vil have højere ambitioner og hurtigere handling for PtX

Tidshorisonten for opsamling og nyttiggørelse af CO2 fra 2024 er for lang, og vi risikerer at komme for sent til at udnytte PtX-potentialerne både i forhold til klimamålene og erhvervsmulighederne, sådan lyder konstateringen fra administrerende direktør i Cowi og DI-formand, Lars Peter Søbye. Han er én blandt flere topchefer, der mener, at vi skal rykke langt hurtigere på PtX, end hvad der er lagt op til i regeringens udspil til første del af klimahandlngsplanen. Ifølge Lars Peter Søbye er det afgørende, at der handles på PtX nu, hvis vi skal kunne sikre os, at det er Danmark, der kommer til at dominere de nye markeder:

“Danmark står i en unik situation, og derfor er det så supervigtigt, at vi kommer ned ad det her spor. Danmark har jo prøvet at være frontrunner på en teknologi før – tag bare vindenergi – Danmark er verdenskendt for det. Jeg ser for mig, at vi på nøjagtig samme måde kan skabe et enormt erhvervseventyr inden for det her område, hvis vi forstår at kende vores besøgstid, og det betyder, at det altså er nu, at vi skal virkelig investere i det her.”

Lars Peter Søbye mener, at det er for tidligt at tale eksakte investeringsbeløb, men han understreger, at de 400 millioner kroner til opsamling af CO2, som regeringen lægger op til fra 2024 er for lidt og for sent, og at det haster med at implementere storskala PtX:

“Så er det jo bare ganske enkelt for sent. For det er jo et grundelement i hele Power-to-X, at man kan opfange CO2, som du skal bruge i processen til at lave brint. Det er vi nødt til at gå i gang med hellere i dag end i morgen. Så der er nogle af tidsperspektiverne, der simpelthen er for lange. Vi er nødt til at have fart på det. PtX handler, simpelt sagt, om at kombinere nogle kendte teknologier, og så skal vi skalere produktionen. Men alle, der har prøvet at skulle skalere noget, ved, at det er ikke bare noget, man gør. Derfor har vi brug for, at der kommer endnu flere investeringer ind i at være med til at kunne lave reelle storskala forsøg”.

Læs mere her.


Twitter


Linkedin