Arbejdet med regeringens barslede PtX/CCUS-strategi blev sat i gang i slutningen af 2020, og det lyder nu fra klima-, energi- og forsyningsministeriet, at arbejdet forventes færdigt i slutningen af 2021. Det skaber frustrationer hos flere dele af energisektoren, der mener, at knap et års ventetid kan koste dyrt for den danske udvikling. Sådan lyder det i en artikel hos GridTech, som har talt med bl.a. Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen. Han er enig med sine kollegaer i branchen om, at det er absolut sidste udkald for en samlet strategi, at den lander i slutningen af 2021:

“I går var for sent, men mere seriøst sagt, skal det gå så hurtigt som muligt. Vi venter dog gerne lidt på at få en mere gennemarbejdet strategi, som også har bred politisk opbakning. Men ultimo ‘21 er i hvert fald absolut så sent, som vi kan tåle at vente på den”, siger han, og forklarer, hvorfor de danske muligheder på brintområdet er så store:

“Andre steder findes mange af de samme forudsætninger for PtX som i Danmark – forskellen er, at vi her har det hele samlet. Vi plejer at være ret hurtige til at rykke på energiområdet, men i det her tilfælde må vi sige, at vi som nation er kommet lidt sent ud af starthullerne, og det er så det, vi skal have rettet op på nu.”

Tejs Laustsen Jensen advarer også mod at gøre indsatsen – og derved strategien – mere indviklet, end det behøver at være. I stedet bør vi fokusere på de teknologier, vi har, og de produkter som markedet efterspørger lige nu, frem for at gå efter de mest komplicerede processer først:

“Den teknologiske udfordring er ikke min hovedbekymring. Selvfølgelig har vi brug for fortsat  teknologiudvikling, men det er ikke det samme som at sige, man ikke har et produkt, der er klar til markedet allerede nu. Der er måske lidt en tendens til, at vi herhjemme meget taler om PtX i kontekst af de mere avancerede brændstoffer såsom jetfuel. Det, synes jeg, er at gøre det mere kompliceret, end det behøver at være. Vi skal starte med det, vi kan levere allerede nu, som er den rene brint, methanol og ammoniak”.

Tejs Laustsen Jensen mener aboslut ikke, at slaget endnu er tabt, men han understreger, at de danske beslutningstagere er nødt til at prioritere området, og se til vores europæiske naboer:

“Den norske statsminister talte om brint i sin nytårstale. Det hørte jeg ikke Mette Frederiksen gøre, og det siger jo lidt om forskellen i den politiske vægt, der er bag denne her satsning hos nogle af vores konkurrenter”, siger han, og afslutter:

“Betyder det, at vi har tabt og, at det forspring ikke kan indhentes? Nej. Men det understreger, at vi har travlt”.

Læs hele artiklen her.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment