Nu er de første brintbusser i drift i Danmark.

Foto fra www.3emotion.eu

Nu er tre brintbusser i drift i Aalborg

Selvom verden lige nu i høj grad står stille, så kører den grønne omstilling videre. Faktisk bogstaveligt talt, for i Aalborg er tre brintbusser sat i drift. Introduktionen af Danmarks første brintbusser til den kollektive trafik i Nordjylland skulle have været markeret med en officiel lancering med deltagelse af bl.a. transportmnister, Benny Engelbrecht. Dette arrangement blev dog af gode grunde aflyst, men det skal dog ikke forhindre os i at fejre og markere, at Danmark har fået sine første brintbusser.

Den første brintbus rullede ud på vejene d. 10. marts, og de to næste fulgte d. 16. Busserne er medfinancieret af 3 Emotion og produceret af den belgiske fabrikant, Van Hool, og er deres nye A330-model. Brændelscellerne i busserne er produceret af medlem af Brintbranchen, Ballard, der er en del af industrifællesskabet Hydrogen Valley. Busserne har en rækkevidde på 350 km. pr tank, og har en kapacitet på 38 kg brint pr bus. Én bus kører byrute 17 (Saltumvej-Strubjerg), som drives af Keolis. De to andre drives af Arriva og kører rute 72 mellem Aalborg og Hjørring. 

Busserne vil komme til at køre ca. 150.000 km om året med ca. 1 million passagerer. Disse tre busser vil spare miljøet for omkring 60.000 liter diesel, og ligedes spare 131 tons CO2 om året. Foruden CO2-reduktionerne bidrager brintbusserne også til en fortrængning af andre skadelige partikler, som i høj grad bidrager negativt til luftkvaliteten.

Brintbranchens medlem, Green Hydrogen, har leveret det tankningsanlægget, der skal sikre bussernes drift. Anlægget producerer brint ved elektrolyse ved brug af grøn energi. 

Både region Nordjylland og Aalborg kommune har store ambitioner på det grønne område, ikke mindst hvad angår transportsektoren. De tre nye busser er et stort skridt på vejen mod en omstilling af den kollektive transport. De vil både lægge fundamentet for en kontinuerlig drift af brinttankstationen, de kan bidrage til at udbrede kendskabet til teknologien, og give afgørende erfaringet til udbredelsen af brintteknologier til andre dele af landet også.

Læs mere her.


Twitter


Linkedin