Der er glæde i Brintbranchen over dagens politiske aftale om en ny dansk Power-to-X-strategi. Strategien imødekommer branchens mangeårige ønsker om etablering af brintinfrastruktur, en ny tarifreform og mulighed for etablering af direkte linjer. Nu er det afgørende, at der er tilstrækkelig med finansiering og tempo i implementeringen, så den danske brintindustri kan gå fra strategi til storskala. Energikrisen i forlængelse af krigen i Ukraine stiller allerede nye krav til tempoet i den danske brintindsats.

Med dagens politiske aftale om en Power-to-X-(PtX)-strategi rykker Danmark nu op blandt de lande, der har udarbejdet en dedikeret, national brintstrategi, og sender dermed et signal om, at Danmark vil være med blandt de forreste når det gælder brint og grønne brændstoffer. Ifølge Brintbranchen, hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, er strategien et vigtigt rygstød til den hastigt voksende brint- og PtX-industri i Danmark:

”Regeringen og forligspartierne fortjener ros for en omfattende strategi, der lægger op til at håndtere mange af de udfordringer, som branchen længe har påpeget. F.eks. vil muligheden for etablering af direkte linjer mellem f.eks. vindmøller og elektrolyseanlæg både gøre energisystemet mere robust, og samtidig styrke businesscasen for brintproducenterne,” siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, der dog understreger, at udfordringen med at skaffe tilstrækkelig vedvarende energi (VE) består.

”Dansk brint skal være grøn brint, og det kræver nok VE. Der er gode hensigter i strategien om yderligere VE-udbygning, og vi ser frem til, at de bliver omsat til konkrete planer hurtigst muligt. For det må aldrig være mangel på VE, der står i vejen for at indfri det danske brint- og PtX-potentiale,” siger Tejs Laustsen Jensen.

Brintbranchen er også glad for, at der med PtX-strategien nu er truffet principbeslutning om etablering af en dansk brintinfrastruktur:

“Det er en historisk beslutning, der er afgørende for fremtidens grønne energisystem. Vi skal kunne transportere store mængder brint rundt i Danmark, f.eks. fra produktionssted til anlæg, der producerer metanol, ammoniak og andre brændstoffer, og det er ligeledes vigtigt, at Danmark forbindes med resten af Europa, hvor efterspørgslen på grøn brint vokser. Sammen med nye tariffer og direkte linjer, vil det være med til at sikre, at det grønne energisystem hænger sammen,” siger Tejs Laustsen Jensen.

Tempo er afgørende

Men selvom der er fuldtonet ros til strategien, så afhænger dens succes ifølge Brintbranchen i høj grad af hvordan – og ikke mindst hvor hurtigt – den implementeres, samt af at strategien følges op bl.a. på transportområdet.

“Først og fremmest har vi travlt. Både klimaet og vores forsyningssikkerhed er under pres, og brint og PtX er afgørende for at realisere såvel 70%-målsætningen, som for at sikre energimæssig uafhængighed for Danmark og Europa. Grøn brint er afgørende for at få Europa hurtigt ud af afhængigheden af fossil russisk energi, så vi skal rykke omgående for at folde strategien ud, og vi skal rulle planer ud for at styrke nationale aftag i transport og industri. Så der er rigeligt arbejde forude,” siger Tejs Laustsen Jensen, og afslutter:

“I dag fejrer vi, at Danmark har fået en stærk og fremadrettet brint- og PtX-strategi, der placerer Danmark præcis, hvor vi bør være, nemlig i det internationale førerfelt. Brintbranchen har sammen med vores medlemmer arbejdet hårdt og længe på, at vi i Danmark skal insistere på ikke bare at være en del af udviklingen, men aktivt søge at lede den. Strategien er et vigtigt skridt på den vej, og nu skal vi gøre potentialer til realiteter.”

Se videoen: Brintbranchen har længe advokeret for en dansk brintstrategi – glæden er derfor stor i dag.

Spørgsmål eller kommentarer
Tejs Laustsen Jensen – direktør Brintbranchen
tlj@brintbranchen.dk
tlf. 26 23 94 43

Spørgsmål eller kommentarer
Mette Kirstine Schmidt
mks@brintbranchen.dk
tlf. 31 51 49 77