Foto: Air Liquide

Air Liquide vil booste brint på verdensplan
Air Liquide er med sin årlige produktion på 15 milliarder m3 en af de største virksomheder, der producerer og distribuerer brint. Virksomheden har været medlem af Brintbranchen siden 2015. I dette medlemsportræt zoomer vi ind på den franske brintgigants store bedrifter og ambitioner.
Den franske virksomhed Air Liquide leverer alle former for gasser til industri, sundhedspleje og elektronik, hvor brint i stigende grad indtager en prominent rolle, da energitransitionen i dag er ét af de tre fokusområder, som Air Liquide arbejder intensivt med. De andre områder er sundhed og digitalisering.
Air Liquide er organiseret i en række såkaldte business lines, hvor business line “H2E” beskæftiger sig med alt, der har med brint at gøre inden for mobilitet og energi. Air Liquide producerer brint, både til anvendelse i industrielle processer, transportsektoren samt skaber den nødvendige industrielle brint backbone-struktur.
Diederick Luijten, VP Hydrogen Energy North West Europe and CIS-countries (primært Rusland og Kasakhstan), uddyber: ”Vi dækker hele værdikæden relateret til brint, hvor vi fokuserer både blå og grøn brint. Vi er i gang med en intensiv proces om at dekarbonisere vores egne assets, og vil opskalere for produktion af den grønne brint på bekostning af produktion af blå brint, men samtidig reagere på den forøgede markedsforespørgsel på vedvarende energi. På distributionssiden transporterer vi brint enten via rør eller trailere, og vil stiller også opbevaringsløsninger af brint til rådighed.”
På globalt plan producerer Air Liquide 15 milliarder m3 brint om året, ejer og benytter sig af 1.800 kilometer rørledninger, primært i Benelux, det nordlige Frankrig og det tyske Ruhr-område. Den franske virksomhed har 47 brintfabrikker og 40 elektrolyseanlæg i brug. I alt har Air Liquide en årlig omsætning på brint på cirka 2 milliarder euro.
Medlemsportræt
Denne artikel er del af Brintbranchens serie af medlemsportrætter. Her belyser vi medlemmernes arbejde med brint- og Power-to-X-teknologier til gavn for både klima, beskæftigelse og dansk eksport.

Foto: Air Liquide
Det danske marked
Indtil starten af 2020 var Air Liquide supplier af de danske brinttankstationer til personbiler. Et strategisk fokus på den tunge vejtransport og andre tunge former for transport som skibsfart betød dog, at Air Liquide afhændede sine danske tankstationer til det danske Everfuel, som med placeringen i Danmark til dels har et andet strategisk fokus end Air Liquide.
Til trods for afhændelsen af brinttankstationerne forbliver det danske brintmarked rigtig vigtigt for Air Liquide. Luijten: ”Danmark er selvfølgelig kendt for sine store mængder vindenergi, som ikke altid kan blive aftaget af elnettet. Den danske regering har for nyligt annoncerede sine ambitiøse planer for offentlig investering i brintinfrastrukturen. Air Liquide var en pionær, da virksomheden allerede tilbage i 2018 investerede betydeligt pilotprojektet i Hobro, hvor vi har kigget på hvordan vi med et elektrolyseanlæg kan balancere elnettet. Det skaber meget værdifuld information til en partner som Energinet, og sammen arbejder vi på at balancere elnettet for fremtiden. Anlægget har nu kørt i 3 år og har leveret værdifulde erfaringer for senere projekter i Europa.”
Air Liquide er i processen om udviklingen af nye brintaktiviteter i Danmark: “Danmark har været og vil være meget interessant for anvendelse af tung transport, og vi undersøger om vi for eksempel kan samarbejde med lokale aktører, så vi kan opbygge de rigtige økosystemer og korridorer til at understøtte etableringen af tung vejtransport med brintdrevne lastbiler,” forklarer Diederick Luijten. Timingen og mulighederne mangler dog at blive fastlagt.
Projekter
Air Liquide er involveret i rigtig mange projekter jorden rundt, fortæller Diederick Luijten. Air Liquide har endvidere været en aktiv deltager i projektet H2ME, et europæisk finansieret program, hvor Air Liquide bidrog med at placere en signifikant andel af 100 brinttankstationer, både til person- og bustransport, i Tyskland, som er et marked, Air Liquide har investeret meget i.
Et andet projekt, som Diederick Luijten fremhæver, er projektet HyTrucks. Projektet vil senest i 2025 have etableret brintinfrastrukturen mellem havnene i Rotterdam, Antwerpen og Duisburg, så 1.000 brintdrevne lastbiler kan varetage godstransporten i og mellem havnene. Projektet vil derfor oprette 25 brinttankstationer.
Derudover udvikler Air Liquide også maritime løsninger til indenrigssøfart i projektet RH2INE. Brintvirksomheden udviklersamtidig også maritime løsninger i Norge, hvor brintbaserede færger og andre kystnære skibe er interessante. I Danmark, som er en stærk maritim aktør, vil det maritime marked også helt sikkert blive fremtrædende.
Ambitioner for fremtiden
I maj måned leverede Air Liquide grøn brint til at skabe et spektakulært lysshow i Eiffeltårnet. Initiativet var for Air Liquide en måde at vise, at brint ikke kun er fremtidens grønne energi, men at den allerede nu kan anvendes som grøn energikilde.
Og ambitionerne stopper ikke her. Luijten siger: ”Det er vores ambition at sætte skub i den grønne omstilling. Allerede nu er vi verdens største brintproducent, og vi vil tredoble brintproduktionen i perioden frem til 2035. Målet er at øge brintomsætningen fra 2 milliarder euro til 6 milliarder euro. For at realisere dette mål, har vi afsat et investeringsbudget på minimum 8 milliarder euro. Det er et kæmpe beløb, men det i overensstemmelse med vores ambitioner om at booste vores brintaktiviteter på verdensplan, og med en særlig fokus på brintløsninger til mobilitetssektoren og industrien.”

Foto: Air Liquide
Faktaboks
Air Liquide har i alt 64.500 medarbejdere, 3.8 millioner store og små kunder og over 20 milliarder euro i omsætning. Den franske virksomhed blev oprettet i 1902 og er verdensledende inden for gasser, teknologier og tjenester inden for industri og sundhed og er til stede i 78 lande. Air Liquide er børsnoteret i Frankrig.