Årsmøde i FutureGas-projektet

27. november 2019

Den 25-26 november 2020 blev det sidste årsmøde i FutureGas projektet afholdt. Projektet har over de sidste fire år undersøgt gassens rolle i den grønne omstilling.

Årsmøde i FutureGas-projektet

Den 25-26 november blev det sidste årsmøde i FutureGas projektet afholdt i KolleKolle i Værløse. Her var der samlet over 50 mennesker fra det store projektkonsortium for at præsentere og debattere resultaterne fra de sidste fire års arbejde.

FutureGas projektet er det største af sin slags, der har sat sig for at undersøge gassens og gasnettets rolle i fremtidens energisystem. Projektet har gennem seks arbejdspakker analyseret hele gaskæden fra forsyning til regulering og er pt. i gang med at finpudse de sidste analyser og konklusioner, der dog alle peger på, at gasnettet er en værdifuld aktie i den grønne omstillingsproces.

Brint på dagsordenen

Der var ikke enighed blandt alle i salen om, hvilken rolle brint kommer til at spille i fremtiden. Men der var ingen tvivl om, at brint var på dagsordenen. Og der var enighed om, at brint kommer til at spille en rolle på den ene eller anden måde.

Der blev diskuteret alt fra iblanding af brint i gasnettet, til udvikling af cirkulær økonomi omkring elecetrofuels, til brint til transport og udvidelse af den danske brintinfrastruktur til personbiler. Men et fælles udgangspunkt for alle diskussionerne var, at elektrificering ikke er nok for at komme i mål med de ambitiøse klimastrategier. Særligt indenfor transport- og landbrugssektoren er der behov for at tænke i sektorkobling, power2x og elektrificering+.  

På dag to var der da også sat en hel session af til at diskutere forskellige brintscenarier mere i dybden. Her talte Kristian Poulsen fra Dansk Energi, Adrianna Guerenabarrena fra Ørsted og Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen.

Nogle af de centrale pointer, der kom fra scenen var vigtigheden af at skabe en national strategi for brint, som kan sikre storskala, der kan være med til at få priserne ned. Derudover blev der lagt vægt på nogle af de andre centrale fordele ved at satse yderligere på brint, særligt ift lagring, balancering, power2x og sektorkobling.

Du kan finde oplæg fra Årsmødet her.Hvis du vil vide mere om projektet og finde yderligere rapporter mm. Så besøg projektets hjemmeside www.futuregas.dk